Titel: ”Hundrede slag i tiden”
Forfatter: Martin Ryum
Udgivelsesår: 2023
Forlag: Escho 
Antal sider: 104
Målgruppe: Til læsere af moderne lyrik og særligt haiku. Ligeledes velegnet til læsere af samfunds- og systemkritiske digte. 


Dette er et gratis anmeldereksemplar som jeg har modtaget af forlaget og forfatter. 
Tusind tak for det.


”i går var jeg fuld
af vin menneskeheden 
og en smule angst


”Hundrede slag i tiden” er debut af Martin Ryum og som titlen antyder, så finder jeg i dette lille skatkammer 100 fine haikudigte, der adskiller sig fra alt andet haiku jeg har læst til dato. 

Jeg kan ikke sige, jeg har læst meget haiku, men jeg har krydset veje med dem. Jeg kan heller ikke sige, at jeg er stor haiku-fan. Men her fandt jeg altså noget, der virkelig tiltalte mig. For hvor er det dog forfriskende at støde ind i en digtsamling, der tør være modig og tage emner op som er samfundsrelevante og pakke dem ind i noget så flyvsk som haiku. Wow!

Igennem digtsamlingen møder jeg en fortælling, der kredser om emner fra kærlighed til miljøkriser, covid-19 og ej at forglemme queerness, og alligevel formår Ryum at flette naturelementer ind i digtene på en fin måde. Digtene er toprelevante, samfundskritiske og indeholder punches, der virkelig kan få det til at eksplodere inde i en. 
Et eksempel kunne være:

naturen muterer 
derfor er den tænker jeg 
os overlegen
” 

Eller: 

lad solen brænde 
frygten for et tabt forår 
frygten for at dø


Av siger jeg bare. Her er foråret 2021 et punch, et slag lige i ansigtet.  

Selvfølgelig er der digte, der rammer mig stærkere end andre, men generelt synes jeg, at Ruym har en fin skrivestil, der forår at fange og fastholde mig. Flere af digtene har stærke puncher, der hægter sig fast på mig, og jeg får en lyst til at vende tilbage til enkelte af dem, for at genlæse dem.

Jeg synes at ”Hundrede slag i tiden” gennemtænkt, men også relevant. Intet er overladt til tilfældighederne, og det synes jeg er så fedt. De gør, at jeg kan grave mig ind i digtsamlingen og finde mange lag (som ikke nødvendigvis er in your face). Martin Ruym kan noget med ord, meninger og billeder. Noget bliver serveret og andet får man selv lov tik at grave frem. Og federe endnu kommer det til at referere endnu mere til læserens egen oplevelse af den tid, der er her og nu. Det gør læseoplevelsen nærværende og håndgribelig. Alt dette danner grobund for en fremragende bog. 

Derfor får den også 🍬🍬🍬🍬 bolcher og en stor anbefaling med fra mig, for det er svært ikke at kunne føle dette helt ind i hjertekulen. 
Så enkelt kan det nemlig sige: 

inde i længslen 
ligger sorgerne på lur
små bobler poppe
r” 

Martin Ryum - Hundrede slag i tiden
Martin Ryum – Hundrede slag i tidenSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.