Biblioteksloven fylder 100 år i dag. Politikerne diskuterer og skærer ned på offentlig kultur, mens danskerne ”bailer” på en af de få offentlige institutioner, der igennem årtierne har budt på dannelse af mennesker fra alle sociale lag. Både i form af bøger, og i den senere tid også event og happenings.

På den ene side kan man jo sige, at tallene taler deres eget klare sprog, på den anden side, så er der også tegn på, at brugen af biblioteker bliver højere i den seneste tid.

Onde tunge siger, at bibliotekerne er passé og at iTunes åbenbart er den nye platform for bøger… Hvem bruger iTunes til noget som helst mere?

Som barn slugte jeg bøger og biblioteket var min bedste ven. I min familie var bøger en dyr luksus som man ikke havde råd til. Så jeg tilbragte mange, mange timer på biblioteket.
Det var den gang man kunne få en 5’er i hånden af mor, til en børnebillet og tage til Christianshavnsbibliotek. Her fik man hjælp fra søde damer, der altid vidste lige præcis hvad er 9-årig ville kunne lide og for at gøre det endnu bedre, havde de også to hylder med børnebøger på serbokroatisk. Jeg elskede det. Så fik damen bogen, stemplede kortet i lommen, som var bagerst i bogen, og så var man ellers klar til at komme hjem på den samme billet og dykke ned i en hel ny verden. Bøder var der heller ikke. Kun hvis damerne var ekstrastrenge, men det var de sjældent mod en pige som var der flere gange om ugen.
Det var en anden tid.

Der var f.eks. den ene gang, jeg havde samlet en hel pose bøger i min pose og da jeg skulle hjem kunne jeg ikke finde min billet. Den var væk og jeg blev så bange. En af bibliotekarerne så mig og trøstede mig. Hun gav mig en 5’er så jeg kunne komme hjem. Det var en stor mønt, en store pose og en stor trøst for mig. Næste gang havde min mor sendt en plade chokolade til hende.

Det var en anden tid.

Men tiden forandrer sig, små piger bliver til voksne kvinder og biblioteksdamer bliver oftere og oftere erstattet af tjekudmaskiner. Hvilker egentlig også er ok, for det betyder at biblioteket har åbnet i langt flere timer.

Jeg holdt selv op med at benytte mig af biblioteker, da gebyrer på for sent afleverede bøger steg til det tredobbelte. Som en der er forfærdelig til at aflevere til tiden, kunne det bedre betale sig for mig at købe bøger i stedet for at låne. Ligeledes begyndte flere lokale biblioteker at lukke, og det blev lidt af et projekt at komme derhen

Systemerne, hvor man skulle logge på for at genlåne bøger var for bevægelig, og et så nemt domæne som bibliotek.dk blev brugt som database over udgivelser, i stedet for et sted, hvor man kunne reservere eller låne bøger.

Efter flere års pause fra bibliotekerne flyttede jeg til Vanløse, hvor biblioteket blev min gode ven. Jeg begyndte atter at låne bøger og med den nye biblioteksapp er det fantastisk nemt at bestille og genlåne bøger.

Jeg bor i dag et stenkast fra Sydhavns bibliotek og jeg besøger det gerne 3-4 gange om ugen, både som en læsesal, som et sted jeg henter bøger, men i høj grad også som en kilde til inspiration og et sted, hvor jeg kan opdage bøger jeg normalt aldrig ville have opdage uden det fysisk rum.

At biblioteket i Sydhavnen endda også er et charmerende og hyggeligt sted, med dejlige bibliotekarer, Karens Mindes cafe, og en skare af unger, der udforsker biblioteket, gør mine besøg kun mere tilfredsstillende.

Her på falderebet kunne jeg også skrive noget om det klima og -miljøvenlige bag biblioteksfilosofien; Det der om at deles om en bog, mange hundrede, eller endda tusinder mennesker, og på spare vores jord for unødvendigt ressourcespild. Men det kan vi tage en anden dag.

Tillykke til biblioteksloven med 100 års fødselsdag. HURRA!… for de danske biblioteker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.