Titel: “Når Hjertet er en Elpisker
Forfatter: Mette Vedsø
Udgivåelsesår: 2019
Forlag: Høst&Søn
Antal sider: 152
Målgruppe: Teenagere 12-17 år, med eller uden angst, deres forældre og nærpersoner, der ønsker at få indblik i angst, og hvad dagens præstationssamfund gør ved unge menneskers selvværd og sind.

“Når Hjertet er en Elpisker” er en ungdomsroman, der på en underspillet og let måde beskriver noget så tungt som angst hos dagens teenagere. Her er tale om en vigtig bog, der fortæller om unge mennesker sind, når dette er “koger over” over for meget pres. Bogen graver sig godt og grundt i angsten, der kan vokse sig så stor, at selv en pige på 16 år skal sygemeldes på ubestemt tid; fordi tanken og synet af klassekammerater og klasens hestesko får hele kroppen til at gennemleve samtlige symptomer på angstanfald.
Bogen er også et opgør med dagens præstationssind, hvor vi alle, altid skal være perfekte og performe vores bedste. Det er her bogen for mig virkelig bliver stærk. Og skiller sig ud fra mange andre ungdomsbøger, der gerne stadig i dag hylder den stærke, performative protagonist.

Bogen handler kort fortalt om Pi, der går i 1.B. Hun er omgivet af mennesker, der synes perfekte og sorgfrie og egentlig ser hende værende på samme måde. Hendes klassekammerater kommer fra velstående familier og ser Pi som en af deres egne.

En dag bliver det hele for meget, og Pi besvimer i en engelsktime, hvor præstationsangsten tager overhånd. Her begynder historien.
Pi’s forældre (ja, både Pi og jeg ved, at apostrof ikke er korrekt her, men uden bliver hun til Pis) er højtuddannede mennesker og broderen er deres stolthed. Pi er den lidt sarte og kreative sjæl.
Efter “vinylgulvshændelsen, som hun selv kalder det (tal om distancering) bliver Pi diagnosticeret med angst, og begynder en lidt hemmelig tilværelse som handikaphjælper, for opgangens udviklingshæmmede pige Vicky, hvis mor Bianca har brækket benet. Den ældre engelske nabo Gilligan er også en del af klikken og denne lille Goonie-gruppe får det til at lysne for Pi. De tre giver Pi trygge rammer og et bånd opstår mellem dem.
Pi’s forældre er på alle måder menneskelige, og som forældre til teenagere er flest. De er rådvilde (Pi’s egen observation) og prøver med velmenende, dog håbløse floskler at opmuntre Pi og få hende på fode igen. Der er både tale om farve- og kropsterapeuter, psykologer og psykiatere. Det som forældrene ikke forstå er, at Pi bare har brug for at føle sig accepteret som hun er, uden at skulle præstere. Det er her opgangens beboere kommer ind og får Pi til at “rette radaren udad og væk fra sig selv.”

Vadsø skriver på en fin og underspillet måde, hvor man som læser lever sig ind i et ungt menneskes sind, hvor perfektionismen er fjenden.
Bogen er velegnet til unge mennesker, men også deres forældre, hvis de skal forstå hvilke mekanismer der udspiller sig i hoved på en angstramt teenager anno 2019. Jeg synes dog, at andre voksne også kan læse bogen, da den er humoristisk fortalt og vi har alle prøvet at være teenagere, eller ramt af præstationsagt på et eller andet tidspunkt i vores liv.

“Når Hjertet er en Elpisker” er utrolig letlæselig, men jeg synes det er absolut et vellykket stykke ungdomslitteratur, der tager et tungt emne op og gør det letfordøjeligt, uden at blive trivielt. Den minder læseren om, at det er de små ting der gælder, og at det er så pokkers vigtigt, at alle mennesker har værdi, blot ved at være til

🍬🍬🍬🍬.

herfra, og en absolut varm anbefaling

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.