Dengang jeg læste dansk, havde jeg et fag der hed “kollektivromanen”. Her læste vi en masse forskellige kollektivromaner, naturligvis Kirks “Fiskernes”, Trier Mørchs “Vinterbørn” og noget forskelligt nyere kollektivlitteratur. Nu er det sådan, at kollektivlitteratur er et socialistisk projekt, så der er langt mellem snapsene, når man taler samtidslitteratur. Jeg skulle i dette fag lave en sammenligning mellem ældre og nyre værker, hvor min kærlighed faldt for “Fiskerne” som er ældre og så opdagede jeg @simonfruelund og hans minimalistiske roman “Borgerlig Tusmørke”, som min samtidsroman. Fruelunds stil faldt godt i min smag og jeg læste andre af hans bøger undervejs. Nu er det godt 10 år siden jeg lavede denne opgave og har glædelig glemt alt om Fruelund og hans skønne ord. Til jeg i sidste uge tog forbi mit lokale bibliotek og faldt over et digtsamling med en fed titel og endnu federe digte. Jeg syntes navnet lyd bekendte, men det var først da jeg ledte efter andre titler, at det gik op for mig, at det jo var Fruelund. Jeg faldt også over en af de andre bøger, som virkede bekendt og virkede spændende, fordi den handler om sådan en gammel dame jeg selv gerne vil være.
Da jeg så forsiden vidste jeg straks, jeg havde læst den, men kunne ikke huske det helt. Så jeg lånte “Varvara og Verdenen” på biblioteket og den er her 10 år senere ligeså fantastisk som den var første gang jeg læste den. Den har samme kollektivistiske projekt som “Borgerlig Tusmørke”, men tager fat i de mere ekstravagante og farverige typer som Danmark også har været med til at skabe og fremelske, ellers rettere fremlagde. Bogen er et frisk pust og få en til at tro på livet igen og på at de gamle luksuriøse og ekstravagante liv stadig kan ske, for selv det mest almindelige menneske.
Bogen handler om en kvinde der er stærk og tramper igennem livet og verdenen og efterlader tykke spor efter sig. Og så elsker jeg at den fortsat er kollektiv og samler mennesker. Læs den, den er virkelig tiden værd og stadig aktuel, selvom den er ti år gammel efterhånden.